Ideme sa brať! Kto to však zaplatí? - Merymy

Ideme sa brať! Kto to však zaplatí?

Tak, a je to tu – bude svadba! Čaká vás údajne jeden z najkrajších dní v živote každého človeka. V ňom hrá prím najmä láska, no v ideálnom prípade sa zhmotnia aj vaše najtajnejšie svadobné priania. Šaty renomovanej značky? Vychytené priestory alebo známy spevák? Možné je ozaj všetko, hoci nutná je nemalá peňažná investícia. Mojou úlohou rozhodne nie je rozdávať rady ohľadom výšky svadobného rozpočtu, ak však príde čas platiť, viem na koho treba ukázať prstom.

Je libo trošku tradice?

Nuž, zapotí sa hlavne rodina nevesty, financuje totiž svadobné šaty a doplnky, všetky „tlačoviny“ (oznámenia a pozvánky), kytice družičiek, kvetinovú výzdobu ako aj náklady spojené so svadobnou hostinou, vrátane fotografa, kameramana, zajednanej hudby a dopravy. Samozrejmosťou je svadobný dar.
Mohlo by sa niekomu zdať, že mladucha sa plateniu vyhne, no nie je tomu celkom tak a v réžii má svadobný prsteň ženícha, ubytovanie hostí aj malú pozornosť pre rodičov a družičku.
Nepomerne menej majú na starosti svatovci zo strany ženícha, ktorí hradia len svadobnú cestu a svadobný dar.
A čo budúci mladomanžel? Jeho zoznam zahŕňa nevestin snubný aj svadobný prsteň, kyticu, svadobný oblek, poplatok oddávajúcemu úradu či kostolu, drobnú pozornosť pre hostí a družbu.
Ruku k dielu priloží aj prvá družička s družbom a uhradia rozlúčku so slobodou a svadobný dar novomanželom.
A myslím, že už by tej histórie pre dnešok stačilo, čo poviete? Aj tak sa uvedené zvyklosti od kraja ku kraju menili a v súčasnosti sú dodržiavané len veľmi málo.

Dá sa to teda aj inak

Povedzme si narovinu, svadba rozhodne nie je lacná záležitosť a doby, v ktorých boli hlavným investorom rodičia nevesty, sú už, našťastie, dávno preč. Dnes sa náklady zvyknú deliť medzi všetky dotknuté strany – rodičov aj novomanželov, a to buď rovnakým dielom alebo podľa finančných možností oboch rodín. Známy je aj scenár, kedy si každý platí za svojich hostí, prípadne si mladí financujú všetko „zo svojho“.
Ponúkané sú aj tzv. svadby na splátky alebo úvery v banke – a tu hneď dvíham varovný prst. Hoci sa svadba javí ako životne dôležitá udalosť, je nerozumné zadĺžiť sa síce pre čarovné, no stále veľmi prchavé chvíle, a odštartovať tak spoločnú cestu životom splácaním rôznych podlžností. Viem, zle sa to počúva, ale naplánujte si takú svadbu, akú si môžte dovoliť.

A pár zlatých rád na záver?

  1. Tesne po stanovení termínu svadby je vhodné, spolu so svatovcami a budúcim manželským párom, posadať za stôl a otvoriť tému finančných možností. Definitívne dohodnúť a určiť, kto a čo presne zaplatí sa zdá byť nepríjemné, no verte mi, predídete mnohým neskorším ťažkostiam či výčitkám.
  2. Jasné, že je dôležitá vaša predstava – len ju prispôsobte predpokladanému rozpočtu. A zabudnite na úvery a splátky! Rada sa zopakujem, no naplánujte si len takú svadbu, akú si môžte dovoliť.
  3. Na niektorých položkách viac, na iných menej, ale vždy sa dá niekde ušetriť. Napríklad s koláčmi vie pomôcť blízka rodina, s líčením zas šikovná kamarátka a drobnú výzdobu hravo zvládnete aj vy!
  4. A hlavne – určite sa nestresujte a tobôž nie, ak ide o peniaze! Je to klišé ako hrom, no aj tak pôjde najmä o lásku!

.

GET THE BEST APPS IN YOUR INBOX

Don't worry we don't spam

Tešíme sa na Váš názor

Pridať komentár

Merymy
Compare items
  • Total (0)
Compare
0

Prihlásiť sa