Ako odľahčiť prírodu aj v deň svadby? - Merymy

Ako odľahčiť prírodu aj v deň svadby?

Nemusíte byť ekofanatik, aby ste sa pri plánovaní svojho dňa postavili zodpovednejšie k našej planéte.

Myslieť ekologicky a v súlade s prírodou je dnes obrovský hit, ktorý sa dostáva do všetkých oblastí našich životov. Inak to nie je ani v svadobnom svete. Mnohým nevestám a ženíchom pritom už často nejde len o to, aby boli „in“, úprimne chcú poňať svoj veľký deň zodpovedne aj voči našej planéte, nevytvárať zbytočný odpad, a byť tak vzorom aj pre svojich hostí.

Ak sa aj vám pozdáva myšlienka „zelenej svadby“, pripravili sme pre vás niekoľko tipov, ako prežiť veľkolepú oslavu vašej lásky s ešte lepším pocitom.

  1. MENOVKY

Príroda a jej poklady môžu byť priamou súčasťou vašej svadby, napríklad v menovkách. Čo tak namiesto papiera použiť popadané listy alebo kamene z potoka a na ne fixkou vpísať mená vašich hostí? Rovnaký postup môžete využiť aj pri označení stolov alebo názvosloví cukroviniek v candybare. Prípadne môžete byť ešte kreatívnejší a na lopúchový list napísať napríklad celé menu.

  2. POZVÁNKY

Nezabúdajte, že žijeme v dobe digitálnej. Skúsili ste si odpovedať na otázku, načo sa vlastne tlačia a rozdávajú svadobné pozvánky? Čo s nimi vaši hostia časom urobia? Je to už veru prežitok podporený silnou, hoci, povedzme si úprimne, tak trochu zbytočnou tradíciou. Vytlačiť možno stačí pár kusov pre najužšiu rodinu, babky či pre seba na pamiatku. Verte tomu, že ostatní veľmi ocenia jej elektronickú verziu, prípadne môžete byť ešte nápaditejší a nahrať pozvánku vo forme videa.

  3. SVIEČKY

Vedeli ste, že klasické parafínové sviečky sa vyrábajú destiláciou ropy? Siahnuť však môžete aj po alternatíve vyrobenej z pravého včelieho vosku. Okrem ohľaduplnosti k životnému prostrediu k ich výhodám patrí aj to, že dlhšie horia, prekrásne voňajú a nie sú karcinogénne. Okrem toho ich kúpou môžete podporiť niektorého zo slovenských výrobcov.

  4. DARČEKY PRE HOSTÍ

Kým siahnete po magnetkách, rôznych soškách či príveskoch, pokúste sa premýšľať nad tým, čo vaši hostia skutočne využijú a čo ich môže zároveň potešiť. Čo tak čaj, čokoláda, med, orechy, výrobky z včelieho vosku, medovníky, domáce mydlá alebo semienka, ktoré si môže každý zasadiť do vlastnej záhradky alebo aj doma do kvetináča?

  5. ŠATY A OBLEK

Kým sa vypravíte na cestu po svadobných salónoch, aspoň sa popozerajte po internetových bazároch. Neverili by ste, na aké prenádherné kúsky šiat natrafíte. Potom už len k šikovnej krajčírke, aby ich upravila podľa vášho gusta a postavy. Podporíte tak cirkulárnu ekonomiku, teda kolobeh už používaných vecí, ale pomôžete aj svojej peňaženke. Ďalšími alternatívami môže byť úprava a využitie šiat po mame či babke, s fakt nadanou krajčírkou dokážete krásne zužitkovať aj staré záclony, čipky a rôzne kusy látok. Novým trendom sú aj dvojdielne šaty, ktoré sa neskôr dajú výborne opäť využiť v kombinácii s inými topmi a sukňami pri mnohých ďalších príležitostiach. No a čo sa týka pánov, mnohí ocenia, ak ich donútite kúpiť si len jeden oblek, ktorý budú opakovane používať na slávnostné akcie aj najbližšie roky (teda pokiaľ sa o dotyčného pani manželka nezačne až príliš dobre starať :)). Veľmi príjemná je aj ľanová košeľa v horúcich letných dňoch.

  6.DARY OD HOSTÍ

Usmerniť vašich hostí, čo si od nich želáte ako svadobný dar, nie je žiadna hanba ani opovážlivosť. Práve naopak – budú radi, že nemusia premýšľať nad tým, čo by vás potešilo. V prvom rade ich môžete požiadať, aby vám nenosili ku gratuláciám rezané kvety, ktoré aj tak len zvädnú vo váze. Spíšte si „wishlist“, teda zoznam želaní, čo by ste od nich uvítali a čo sa vám naozaj zíde. Prípadne priamo povedzte, nech vám namiesto kvetov a darov dajú finančný obnos zodpovedajúci tomu, koľko by aj tak na vás plánovali minúť.

  7. STRAVA

Aj pri výbere cateringu sa dá veľmi pomôcť prírode. Venujte čas rozplánovaniu porcií a už vopred hľadajte cestu, ako vhodne zužitkovať to, čo po svadbe zostane nedojedené. Veľká časť sa dá skompostovať, niečo sa dá rozdať alebo dojesť na druhý deň alebo nájsť v nejakej dedine prasiatka, ktoré váš dar s radosťou prijmú. Pri voľbe vášho menu nemusíte prvoplánovo siahať po viacerých druhoch mäsa a živočíšnych produktov. Žalúdky a žlčníky vašich hostí sa vám odvďačia :). Skutočne zodpovedný výber surovín spočíva aj v tom, aby ste si zistili, odkiaľ vlastne pochádzajú. Najviac sa cenia tie lokálne a sezónne od domácich dodávateľov. A aby sme nezabudli, vykašlite sa na množstvo nealko nápojov v plastových fľašiach. Voda s mätou a ovocím v džbánoch je skvelým osviežujúcim riešením.

  8. PODPORA MIESTNYCH VÝROBCOV

Mnoho párov pripravuje svadbu postupom – najskôr si vymyslím, čo chcem a potom hľadám, kde sa to dá zohnať. Vy však môžete na to ísť z iného konca. Preskúmajte hlbšie lokalitu, v ktorej sa bude váš veľký deň odohrávať a zistite si, čo ponúkajú a predávajú miestni výrobcovia. Možno tak natrafíte na skvelé vína, domácu slivovičku, syry či sladké sezónne ovocie. Kvalita a plná chuť domácich výrobkov je totiž na nezaplatenie.

  9. KVETY

Svadobná kytica alebo kvetinová výzdoba z nazbieraných sezónnych lúčnych kvetov môže byť skutočne prekrásnou dekoráciou nevesty aj prestretých stolov. Ak sa beriete v zime, myslite na to už vopred a nasušte si kvety z leta. Šikovná aranžérka ich určite rada zužitkuje.

  10. ŠKATUĽKY NA KOLÁČE ALEBO TORTU

Balenia na výslužky nemusia byť len plastové. Vhodnejšie je použiť papierové krabičky, ktoré sú vyrobené z lepenky a recyklovaného materiálu.

Pár ďalších ekotipov na záver

      • Ak chcete použiť konfety, skúste kvietky nazbierané najmenšími účastníkmi svadby, ryžu alebo levanduľu.
      • Vyškrtnite z vašej svadby slamky. Ak už musia byť, siahnite po kovových, papierových alebo drevených.
      • Ak vás trápia komáre, ponúknite svojim hosťom prírodné repelenty vo forme esenciálnych olejov ako čajovník, mäta alebo rozmarín.

Pomôžete nám s ďalšími tipmi? Podeľte sa s nami s nápadmi, ako povedať „áno“ nielen svojmu drahému alebo drahej, ale aj prírode :).

Váš tím Merymy

GET THE BEST APPS IN YOUR INBOX

Don't worry we don't spam

Tešíme sa na Váš názor

Pridať komentár

Merymy
Compare items
  • Total (0)
Compare
0

Prihlásiť sa